Byggställningspaket

Har köpt ett byggställningspaket då jag ska måla om fasaden på huset

Under påskhelgen så passade jag på att börja måla om fasaden på huset. 

Vi har ett hus med blå träpanel med vita knutar och fönsterfoder. Det var väl för all del ganska snyggt och modernt när det gjordes för en sisådär tjugo år sedan men idag har färgen bleknat och det är vare sig speciellt snyggt eller modernt längre. 

Min fru ville ha vit fasad så vit fasad fick det bli. 

Jag lever nämligen efter den gamla devisen “happy wife, happy life” samt att även jag tycker att vitt är rätt så snyggt på ett hus. Enda nackdelen är väl att smutsen syns tydligare på ett vitt hus. 

Inför arbetet så har jag införskaffat mig penslar, fasadfärg, mögeltvätt, fasadtvätt och ett byggställningspaket. Att måla ett helt hus är inte som att måla ett rum, det krävs dels mycket mer färg men också att man kan arbeta säkert och effektivt. Jag kan inte rekommendera att stå på en stege och måla ett hus, det tar typ hundra år och det är en inte obefintlig risk att man trillar av stegen och råkar ut för en allvarlig fallskada så därför köpte jag även en byggställning. 

Ställningen kostade en slant men det var inte så dyrt som jag trodde, faktum är att färgen och fasadtvätten blev lika dyrt, det är otroligt dyrt med färg som ska tåla väder och vind och som ska täcka ett helt hus, det är några kvadratmeter att måla om man säger så. 

Nåja, jag ser byggställningen som en långsiktig investering, när man äger hus så har man alltid förr eller senare behov av en ställning, om det kommer en storm och ett par takpannor åker av så är det bra att ha en ställning så att man kan ta sig upp på taket på ett säkert sätt. Och förr eller senare kommer jag behöva byta ut takfodret då det inte håller för evigt, trä ruttnar och bryts ner över tid. 

Det var ju som bekant kanonväder och uppehåll hela påskhelgen så jag fick upp ställningen och kunde börja med mögeltvätt av delar av fasaden, det tar längre tid än vad man tror men planen är att jag ska ta det steg för steg och göra lite varje helg och fram till semestern så ska vi ha en nymålad fasad på huset.