Balspjut

Vad är ett balspjut och hur använder man det?

Idag tänkte jag gå igenom vad ett balspjut är och hur man använder det. Är du en lantbrukare vet du säkert redan allt detta men för er andra så kommer här en genomgång.

Vad är ett balspjut?

Balspjutet är ett viktigt verktyg för balhantering, oavsett om det gäller hö eller halm. Ett balspjut gör det enkelt och effektivt att hantera balar och minskar även skadorna som kan uppstå på balen.

Ett balspjut består av en ram och två eller fler spjut som används för att lyfta balen. Vilken typ av balspjut du behöver beror på vilken typ av bal som du hanterar.

De vanligaste typerna av balar är:

  • Rundbalar
  • Fyrkantsbalar
  • Storbalar

Hur du använder ett balspjut vid hantering av balar

För att använda ett balspjut ska du först se till att området runt balen är fritt. Närma dig balen från sidan eller bakifrån och placera spjutspetsen i mitten av balen. Tryck på handtaget för att driva in spjutet i balen och lyft sedan upp balen från marken med hjälp av handtagen på spjutet. För att flytta balen håller du i handtagen och går bakåt. När du är redo att släppa balen trycker du på släppknappen på handtaget och sänker balen till marken.

Om du använder ett balspjut med flera tänder ska du se till att varje tand sitter ordentligt på platsinnan du lyfter balen. Om någon av tänderna lossnar ska du sluta använda spjutet och ersätta den saknade tanden innan du fortsätter.

När du har använt balspjutet färdigt ska du placera det på en säker plats så att det är ur vägen och ingen kan skada sig.

Fördelar med att använda ett balspjut vi balhantering

Det finns några viktiga fördelar med att använda en balspjut vid hantering av balar, jämfört med andra metoder. För det första är det mycket lättare att kontrollera balens riktning och placering när man använder ett spjut. Detta beror på att spjutet kan föras in i mitten av balen, vilket ger bättre kontrollöver sin rörelse. För det andra förhindrar spjutet att balen glider eller faller av gafflarna, vilket kan hända med andra metoder. Detta beror på att spjutet ger ett säkrare grepp om balen. Slutligen är det mindre sannolikt att spjutet skadar balen än andra metoder, t.ex. kedjor eller remmar. Detta beror på att spjutetär utformad för att tränga in i balen utan att skada den.

Som du kan se finns det några betydande fördelar med att använda ett balspjut vid hantering av balar. Om du ansvarar för att flytta eller hantera balar är det definitivt värt att överväga att använda ett spjut. Det kommer att göra ditt arbete mycket lättare och bidra till att förhindra skador på balarna.